Newlands Community Centre by CCM Architects


Newlands Community Centre by CCM Architects

Newlands_Community_Centre_01

This project is a community centre for the people in the outer residential suburb of Newlands, Wellington. The site is at the back of a small suburban shopping centre and immediately adjacent a tavern (it is actually built on one of the taverns old carpark areas.) CCM Architects was commissioned to provide a design that met the aspirations of the Newlands Community.

Carried out over a period of two years the issues were many and varied. The design solutions needed to address the following issues

01. Identity; This is a strong community who wanted to have pride in their community centre.

02. Urban Design; The site is at the back of an older suburban shopping area and the urban form needed transform and reinforce a street presence from what was essentially a sea of asphalt.

03. Site Contour and Orientation; The site had a cross fall of three metres. This needed to accommodate level access for people with disabilities.

04. Street Presence; The site is situated on a back street. It was critical that the building be easily identified from a distance. The 3 metre cross fall dictated the entry location to the southern side of the building in the right of way adjacent the tavern. So it was a critical issue to ensure the entrance although around a corner, was signalled from the street and easy to locate for visitors.

05. Community; With many varied and competing interests the design had to provide a functionality that accommodated the communities outline brief.

06. Cost; Being publicly funded the project required transparent processes that were cost effective.

07. Ongoing Maintenance; The project needed to be easily maintained over the long term.

Architect: CCM Architects
Location: Newlands, Wellington New Zealand
Design Team : Richard Almand, Guy Cleverley, Dongsei Kim, Thanh Ngyuen
Project Managers: Wellington City Council
Client: Wellington City Council
Engineers: Spencer Holmes Structural, Michael Stretton Building Services
Landscape Design: John Powell
Project year: 2006-2008
Photographs: Paul McRedie


via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: