PPLB 0422 by Steinmetz De Meyer


This single-family house with three facades and five bedrooms is the result of an optimization of areas and volume of living space according to the town-planning specifications in this housing district of Luxembourg City dominated by inter-connected houses.

This lead to a complex massing characterized by cantilevers and large recesses acting as generators of the architectural form. Displayed as white volumes extended by strong horizontal and vertical lines, the composition appears very geometric, while drawing an elegant flowing from the ground to the roof top. Very expressive, the cornice becomes the element of integration to the architectural typology of the street and the neighboring houses.

These lines and volumes are more than parts of the facade conception. The 3-dimensional composition as well as the repartition of the voids and masses invite the eyes to wander all over the building comprehended as the whole. In the same way, the different internal spaces overlap: i.e. between circulation and living spaces, or between the different levels. The double height of the dining room connects the living areas of the ground floor to the study in the mezzanine and the parental suite on the first floor.

These facade and indoor interactions are completed by outdoor connections with the green spaces -terrace, garden and pool – thanks to large span glass openings.

An outside courtyard on the ground floor, laid out between the dining room and the living room, generates a very strong interpenetration between inside and outside: the garden with its swimming pool and the wooden decks get into the house!

This courtyard encircled by a portico and fitted with a velum is experienced, depending whether the large sliding windows are open or closed, as an outdoor space being part of the garden, or as an indoor space being part of the house!

The space of the house itself and the noblest living spaces are changing according to seasons and ways of life. Once again it is the drawings of the lines and the white volumes that confer coherence to these complex and mixed areas of the house and its garden.

A special attention should be paid the principles of low energy construction that could be integrated to this complex and daring volumetric composition, which optimizes the openings to the south and west, and favors a more massive composition to the north and east , while giving a today’s coherent and relevant impression.

Architects: Steinmetz De Meyer
Location: Luxembourg, Grand Duchy of Luxembourg
Site area: 400 sqm
House area: 255 sqm
Structural engineering: NEY & Partners
Photographs: Christof Weber Photograph

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,140 other followers

%d bloggers like this: