House Reduction by MAKE Architecture Studio


This is our first house reduction. Located in a dense, inner urban area, the efficient planning of this house has meant that there was an actual reduction in its internal footprint. As an alternative to the large ‘box on back’ extension, this project looks at how smaller spaces and multifunctional rooms can provide a large family with the space they need. We see the move towards smaller, more flexible houses as an essential response to conserve resources and reduce carbon footprints.

External screens are used to provide flexibility and to allow the living space to expand and contract. The screens also protect the house from the busy road at the rear of the property and can be pulled across to shade the house in summer. Built in daybeds and joinery maximise the efficiency of the house and provide wonderful places to sit and enjoy the sun.

Architect: MAKE Architecture Studio
Location: 2 Hodgson St Kew, Victoria, Australia
Completion: November 2011
Site Size: 470 sqm
Floor Area: 215 sqm
Project Architect: Melissa Bright
Project Team: Shelley Freeman, Bruce Rowe, Gillian Hatch
Photographs: Peter Bennetts

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,034 other followers

%d bloggers like this: