Dental Clinic in Lisbon by Pedra Silva Architects


Why do healthcare spaces have to be cold spaces?
This has been the underlying question since the beginning of our proposal. In fact there are several activities that go on in a clinical space, some regarding actual medical treatments and others related with social and reception areas.

Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

The premise of spatial and functional duality was obtained through the introduction of a curved organic volume that runs through the entire space, and closes a new interior space. This allows for a full/empty, dark/light and firmness/relax interpretaion. The void space around the internal volume functions as reception area and waiting room. The organic volume houses all the medical facilities.

To reinforce the duality between the two spaces, the outside of the organic volume is clad with mirrored mosaics that generate a multitude of light reflections framed by a dark background, that results in a unexpected and sophisticated environment. Although this space holds several adjacent uses like reception, assistance, waiting area and circulation, it’s perceived as a whole.

The inside clinical area takes the outside volume’s organic nature and forms all the necessary facilities around a simple central distribution corridor. As a way to enlarge the interior space perception, most of the partitions were built in transparent glass. This reinforces the project’s inside/outside motto.

Architects: Pedra Silva Architects
Location: Lisbon, Portugal
Design Team: Dina Castro, Hugo Ramos, Maria Rita Pais, Jette Fyhn, André Góis Fernandes, Ricardo Sousa
Project Area: 149 sqm
Project Year: 2011
Contractor: Sabrab Engenharia
Photographs: João Morgado

via

About these ads

One thought on “Dental Clinic in Lisbon by Pedra Silva Architects

  1. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much without a doubt will make sure to don?t overlook this web site and give it a look regularly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,199 other followers

%d bloggers like this: