Eden Hotel by Antonio Citterio Patricia Viel and Partners


Antonio Citterio Patricia Viel and Partners designed the Eden Hotel in Bormio, Italy.

The quite big volume of this project has been divided into a sequence of small buildings – high and narrow – that draws a sort of line upstream in the valley. Entirely covered with wood, with roofs in shingles, these volumes are astonishing for their empty façades that are perforated by loggias – even double-height – and large glass-panels, something which is quite unusual for mountain climates.

Embedded in the gently-shaped slope of the land, the irregular arrangement of accesses in different heights makes it possible to directly access the road by car from an underground car park or to enter through a pedestrian access upstream directly from the ski slopes.

Considering the plan, the aggregation of several units made it possible to distribute the space with exterior two-entrance staircases, thus exploiting the interval between buildings and making transversal crossings more animated. The building technology aims at maximising the passive heat exchange of buildings through the use of super-insulating packages around the perimeters, through the climate mitigation capability of the loggias in the windows and the top performance glass-panels.

Photography by Gionata Xerra

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,151 other followers

%d bloggers like this: