Klong Toey Community Lantern by TYIN Tegnestue Architects


Klong Toey is currently the largest and oldest areas of informal dwellings in Bangkok. More than 140.000 people is estimated to live here, and most are living in sub-standard houses with few or no tenure rights or support from the government.

The area has great social challenges mostly due to the lack of public services like healthcare, affordable education, sanitation and electricity. An extensive drug problem greatly affects the social climate followed by high unemployment rates, violence and crime.

In addition to the main function as a football court and a public playground the project will work as a tool for the community to tackle some of the social issues in the area. A crucial factor in the continuation of the project is that the Klong Toey Community Lantern will be part of a long term strategy. This project is part of a development on a larger scale, and it has to be considered as a small contribution that might lead to positive change. With the local connection established both in the local community and a professional network in Thailand the project has greater chances of having a social sustainability.

The year long preparation period allowed the team to design and build the structure in as little as three weeks. During this period the project team got involved with the community through interviews, workshops and public meetings. The design of the structure is a combination of many basic ideas and concepts, and embodies several of the features lacking in the area including new hoops for basketball, a stage for performances or public meetings, walls for climbing and seating both inside and around the edges of the playground.

Space was limited on the site, and it was important to maintain the size of the football field. As a result of these limitations the footprint of the structure measures 12m x 1,2m and the full height of the building is short of 5 meters. Due to poor ground conditions a concrete base was cast to support the weight of the building.

The main construction¥s simplicity, repetitive logic and durability enables the local inhabitants to make adaptations that fit with their changing needs without endangering the projects structural strength or the general useability of the playground. This way the project runs in parallel with the ever changing surroundings and fits with the idea that the project could be part of a larger call for a more sustainable development in the Klong Toey area.

Architects: TYIN TegnestueArchitects
Location: Klong Toey Lock 1-2-3, Bangkok, Thailand
Client: Klong Toey Community
Sponsors: Link Arkitektur & Ratio Arkitekter
Cost: 35,000 NOK / 4,500 EUR
Contruction Period: February 2011 – March 2011
Area: 91 sqm
Built by: TYIN tegnestue with students and community
Architects: Kasama Yamtree, Andreas Grntvedt Gjertsen, Yashar Hanstad, Jeanne-Francoise Fischer, Karoline Markus, Madeleine Johander, Paul la Tourelle, Nadia Mller, Wijitbusaba Marome
Photographs: TYIN Tegnestue Architects

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,258 other followers

%d bloggers like this: