Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates


Within a calm residential area in Tokyo, this house has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed.

The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom. The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons.

In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

Architects: Shinichi Ogawa & Associates
Location: Tokyo, Japan
Program: Residence
Structural System: Reinforced concrete, steel frame
Site Area: 177.72 sqm
Building Area: 88.75 sqm
Total floor Space: 154.60 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,143 other followers

%d bloggers like this: