Natural History Museum of Utah by Ennead Architects


The design for the new Natural History Museum of Utah embodies the Museum’s mission to illuminate the natural world through scientific inquiry, educational outreach, mutual cultural experience and human engagement of the present, past and future of the region and the world. Positioned literally and figuratively at the threshold of nature and culture, the building is a trailhead to the region and a trailhead to science. Utah’s singular landscape and the ways in which humans have engaged its varied character over time are the touchstone for an architecture that expresses the State’s cultural and natural contexts. Together with the interpretive exhibit program and landscape design, the architecture is intended to create an inspirational visitor experience and sponsor curiosity and inquiry. The building provides much-needed space to preserve, study and interpret the Museum’s extraordinary collection of artifacts, and its exhibits explore and articulate natural history and the delicate balance of life on earth. The building houses advanced research facilities, supporting both undergraduate and graduate education at the University of Utah.

In the foothills of the Wasatch Range, the 17-acre site occupies a prominent place at the edge of the City and the University of Utah campus. Located on the high “bench” that marks the shoreline of the prehistoric pluvial Lake Bonneville that covered much of the Great Basin, the site offers breathtaking views of the Great Salt Lake, the Oquirrhs mountain range, Kennecott copper mines, Mount Olympus and Salt Lake City.

An extensive expedition across Utah in the summer of 2005 initiated the design process. This journey, whose goal was to investigate Utah’s identity as the starting point for the development of a unique and context-based architectural design in the service of science and discovery, featured visits to cherished natural sites and discussions with the State’s people. The influence of Utah’s cultural landscape, the specific impact of the site and environmental imperatives and the influence of the Museum’s institutional mission became the basis for the creation of a definitive architectural identity.

The building is conceived as an abstract extension and transformation of the land: its formal and material qualities derive from the region’s natural landscape of rock, soil, minerals and vegetation. Further reinforcing the essential continuity of nature and human experience is the landscape design strategy, which, in blurring the distinction between natural vegetation and topography and intentional interventions, places humans at the nexus of environmental stewardship. The Museum rests on a series of terraces that step up the hill and lay along the contours of the site with minimal disruption to the adjacent natural landscape; its powerful jagged profile references the mountains beyond. Intended to play a seminal role in enhancing the public’s understanding of the earth’s resources and systems as well as be a model for responsible and environmentally sensitive development, the Museum is designed to achieve LEED Gold certification.

A voluminous central public space – the Canyon – divides the building programmatically into an empirical (north) wing and an interpretive (south) wing and provides access to both. Spaces in the north wing support formal scientific exploration and an objective understanding of our world; these include research laboratories, conservation labs, collection storage and administration. The south wing houses exhibits, whose narratives interpret the Museum’s extraordinary collections and guide the public through an exploration of the delicate balance of life on earth and its natural history. In the Canyon, bridges and vertical circulation organize the visitor sequence; views south across the basin expand the museumgoer experience; shafts of sunlight penetrate the apex, suffusing the space with natural light; and a grand vertical scale uplifts and inspires.

The material quality of the building’s exterior roots it in the landscape by recalling Utah’s geological and mineralogical history and expressing the design as natural form. At its base, board-formed concrete makes the transition from the earth to the manmade. Copper panels constitute the skin of the building, extending from the building’s volume at angles that reference the geophysical processes that created the metal. Accent panels of copper-zinc alloy enhance the subtle variegation of the copper’s natural patina. The standing seam copper façade is articulated in horizontal bands of various heights to emulate geological stratification on the building skin.

Architect: Ennead Architects
Architect of Record: GSBS Architects
Location: Salt Lake City, Utah, USA
Project Year: 2011
Photographs: Jeff Goldberg/Esto, Stuart Ruckman, Ben Lowry

Design Partner: Todd Schliemann FAIA
Management Partner: Don Weinreich AIA, LEED AP
Project Designers: Thomas Wong AIA, Alex O’Briant AIA
Project Architects: John Majewski AIA, Megan Miller AIA, LEED AP
Interiors: Charmian Place, Katharine Huber AIA
Project Team: Joshua Frankel AIA, Aileen Iverson, Kyo-Young Jin, Apichat Leungchaikul, Thomas Newman, Jarrett Pelletier AIA
Construction Manager: Big-D Construction

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,199 other followers

%d bloggers like this: