House in Praia Verde by Nelson Resende Arquitecto


The construction field, with 1690 sqm, is located in a area with very positive conditions in order to develop a quality solution, not only paisagistique as architectonic one. The surroundings are mainly occupied by isolated houses, with great wooded areas, predominantly pine trees that protect and apparently increase distance between constructions, offering a less modified environment, with the sea and the beach in a small distance too. The purpose was to design a house that would be used as a vacations destiny, by a family that enjoys a lot the beach and the summer.

The need to create a common area in the house that could serve many different and polyvalent utilizations, and at the same time the need to empower the three bedrooms, giving them a private character, have worked to develop an idea of house that was the result of the soma between distinct parts, which from a central moment, could solve the horizontal and vertical distribution.

In that way, the proposal is the result of the coupling of a series of volumes, in direct relation with that central distribution area, that in the ground floor allows permeability and union between different zonings (this are public programs like the living rooms, dinner room, kitchen, studio, etc.) but in the first floor, because there are only private areas, they avoid the referred permeability and are designed with absolute autonomy between them.

At the same time, the need to adapt the house to a hot clime, influences the search for other concepts, like the will that the house would result in a complex volumetry, with the several volumes in different positions, conferring a less unitary treatment of the building, exploiting the design of shadows, getting smaller the windows to the exterior and using region materials. The developed house, solves a common space opened for the exterior, with a strong connection between them, that by the way that is getting less social, more private, gains protection mechanisms.

Architects: Nelson Resende Arquitecto
Location: Algarve, Portugal
Collaborators: Ricardo Serra Leite, Architect
Project Year: 2009
Project Area: 371 sqm
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
Construction: Valente & Valente, Limitada, General builder
Electrical Infrastructures: Filipe Pinho, Electrical Engineer
Infrastructures: Rui Pais, Engineer
Structures: Telmo Duarte, Civil Engineer
Exterior Design: Nelson Resende, Architect

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,206 other followers

%d bloggers like this: