Dune House by JVA


The house is situated in Thorpeness, England on the Suffolk coast, replacing an existing building at the site. The house is a holiday house for rental and is part of Living Architecture.

To get a planning permission it was important to relate to the existing, typical, British seaside strip of houses. The roofscape, the bedroom floor, somehow plays with the formal presence of these buildings, and also brings into mind a romantic remembrance of holidays at bed- and breakfasts while traveling through the UK.

The ground floor is contrasting this by its lack of relationship to the architecture of the top floor. The living area and the terraces are set into the dunes in order to protect it form the strong winds, and opens equally in all directions to allow for wide views. The corners can be opened by sliding doors; this will emphasize the floating appearance of the top floor. While the materiality of the ground floor; concrete, glass, aluminum, relates to the masses of the ground, the upper floor is a construction made of solid wood, cladding stained dark as the existing gables and sheds found in the area.

Architects: Jarmund / Vigsnæs AS Arkitekter MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli
Location: Thorpeness, Suffolk, England
Client: Living Architecture
Collaborating Architect: Mole Architects Ltd.
Project Year: 2010
Project Area: 250 sqm
Photographs: Nils Petter Dale

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,253 other followers

%d bloggers like this: