Logan Residence by Jones Studio


The Logan Residence is first a private museum, second a personal winter residence. The art is one of the top contemporary collections in the United States, and the architect vowed that the architecture would be an equally significant addition.
After several studies, it was mutually decided the program would be about multiple galleries, each with a different daylighting technique.

Passage below the metallic “golden aspen leaves” provides transitional entry shade and recalls the couple’s Vail, Colorado summer residence. Upon passing through the front door, guests enter Gallery One. The Sonoran Desert is well known for its clear white light; however, it must be diffused to avoid damaging the art. Six foot deep, parabolic white plaster shafts bounce and reflect light, evenly distributing it throughout the space. They begin as a circular oculus and warp to a square, integrating an adjustable electric lighting grid, which doubles as the mounting point for suspended art hanging walls, subject to relocation as needed.

Gallery Two is easily perceived from its exterior as a glowing cube. Natural light is diffused through a translucent film within the glass and a six foot ceiling cavity, finally striking a white, stretched fabric ceiling. This further diffuses light, having been reflected up and down from the hard white ceiling above.

Gallery Three – the “black box” – has only a hint of natural light, integrated into and through the iris of the sandblasted eye pattern on the exterior cast in place concrete walls. Architecturally, the eyes are used to strategically identify spaces in the house that contain only art.

Gallery Four’s specific shape accommodates the famous 30 foot long Murakami painting; “Supernova” is naturally lit from a parallel clerestory above which gathers north light to reflect off of the opposite white bulkhead.

The unusual yet orthogonal building footprint assures the very least site disruption. Every Saguaro was saved, every boulder, Palo Verde, and contour preserved. This claim is only possible when the architecture is inspired by its subordination to the landscape!

Architects: Jones Studio
Location: Scottsdale, Arizona, USA
Principal in Charge: Eddie M. Jones, AIA
Project Team: Matt Salenger, RA; Maria Salenger, AIA; Jenna Rimkes
Structural Engineer: AED Inc. Structural Engineers
Landscape Architect: Bill Tonnesson, LA
Clients: Kent and Vicki Logan
General Contractor: The Construction Zone
Site Area: 59,650 sq ft
Built Area: 4,600 sq ft
Project year: 2005-2008
Photographs: Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio, Inc

via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,199 other followers

%d bloggers like this: