Benetton Nursery by Alberto Campo Baeza


Benetton Nursery by Alberto Campo Baeza

We built a square box composed of nine smaller squares. The center square emerges to bring light from the heights of the vestibule. The classrooms are arranged in the surrounding squares.

This square structure is inscribed within a larger, circular enclosure made up of double circular walls. Open to the sky, four courtyards are created that suggest the four elements: air, earth, fire and water.

The space between the perimeter walls serves as a “secret” place for the children. The courtyard spaces, tensed between the curved and the straight walls, are particularly remarkable.

The central space, the highest and with light from above, recalls a hamman in the way it gathers sunlight through nine perforations in the ceiling and three more on each of its four façades.

The children have understood the building well, and a book has even been published of their impressions. They are happy there.

Architect: Alberto Campo Baeza
Location: Ponzano Veneto, Treviso, Italy
Client: Benetton Group spa
Collaborator: Jesús Donaire
Structure: Andrea Rigato
Construction Management: Alberto Campo Baeza, Jesús Donaire, Massimo Benetton
Contractor: CEV spa, Eurogroup spa, Angelo Saran & C.snc, La Quercia, ISAFF srl
Project Area: 1,868 sqm
Project Year: 2006
Construction Year: 2007
Photographs: Marco Zanta, Hisao Suzuku


via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,196 other followers

%d bloggers like this: