Linked Hybrid by Steven Holl Architects


Linked Hybrid by Steven Holl Architects

Linked_Hybrid_01

The 220,000 square meter pedestrian-oriented Linked Hybrid complex, sited adjacent to the site of old city wall of Beijing, aims to counter the current urban developments in China by creating a new twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side.

Filmic urban public space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an “open city within a city”. The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational. The entire complex is a three-dimensional urban space in which buildings on the ground, under the ground and over the ground are fused together.

The ground level offers a number of open passages for all people (residents and visitors) to walk through. These passages ensure a micro-urbanisms of small scale. Shops activate the urban space surrounding the large reflecting pond. On the intermediate level of the lower buildings, public roofs gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses. All public functions on the ground level, – including a restaurant, hotel, Montessori school, kindergarten, and cinema – have connections with the green spaces surrounding and penetrating the project. The elevator displaces like a “jump cut” to another series of passages on a higher levels. From the 12th to the 18th floor a multi-functional series of skybridges with a swimming pool, a fitness room, a café, a gallery, auditorium and a mini salon connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers spectacular views over the unfolding city. Programmatically this loop aspires to be semi-lattice-like rather than simplistically linear. We hope the public sky-loop and the base-loop will constantly generate random relationships. They will function as social condensers resulting in a special experience of city life to both residents and visitors.

Geo-thermal wells (660 at 100 meters deep) provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make it one of the largest green residential projects in the world (aiming at LEED Gold rating).

Architect: Steven Holl Architects
Location: Beijing, China
Program: 750 apartments, public green space, commercial zones, hotel, cinemateque, kindergarten, Montessori school, underground parking
Client: Modern Green Development Co., Ltd. Beijing
Project Area: 220,000
Project year: 2003-2009
Photographs: Iwan Baan, SHA, Shu He


via

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,034 other followers

%d bloggers like this: