Belair Residence in California


belair_residence_01

By Gwathmey Siegel & Associates Architects. The primary volumetric element of the house, orienting south, west, and north, accommodates the dining room, kitchen/breakfast room, and staff apartment on the ground level; the game room and three children’s bedrooms on the second level; a guest suite, exercise room and a massage room on the third level. The sauna building/guest house, as well as the pool and terrace, are located on the eastern portion of the site, extending the outdoor spaces and completing the overall site building design strategy.

Compositionally and formally, this house presents the most articulated, hierarchical, and consolidated plan graphic to date, which is further reinforced by its volumetric resolution. The primary sculptural element is the reverse cone at the west end of the circulation spine that anchors and orients the house to its site, as well as to its primary interior spaces.

The massing and solid/void articulation is read as reductive, or the result of carving from an initial solid, rather than additive or assembled, giving the house a density and sculptural presence akin to the earliest beach houses

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,209 other followers

%d bloggers like this: